Online chat og flirt for børn og unge

Online chat og flirt for børn og unge

Chats på nettet er et rigtig godt sted at møde nye mennesker, når du er barn eller ung. Men lad være med at dele alt med andre på nettet, så snart du begynder at skrive med dem. For der er nemlig desværre uheldige typer imellem, der gerne vil udnytte dig. tastatur chatDet kan for eksempel være i forhold til at sende billeder af dig selv, give dine private oplysninger væk eller andre ting, der måske kan virke små, men som kan bruges imod dig af dem, der ønsker det.

I denne artikel kommer vi ind på, hvordan du kan undgå at komme til at chatte med nogen, som ikke vil dig det godt. For du skal selvfølgelig stadig blive ved med at chatte, selvom der kan være nogle mærkelige og uærlige typer imellem på chatten. Chatten er et godt sted at tale med dine venner eller tale med helt fremmede mennesker. I nogle tilfælde kan det være nemmere at tale med fremmede om dine problemer end med dem, du kender.

Vi har opstillet ti råd til, hvordan du kan chatte sikkert på nettet. Hvis dine forældre er bange for, at du chatter på nettet, kan det derfor være en god ide for dig at vise dem denne artikel og sige, at du altid overholder vores råd, når du chatter. Det kan være med til at berolige dem og gøre, at de ikke forbyder dig at chatte, fordi de er bange for, hvem du kan komme til at chatte med, og hvad de kan lokke dig til at gøre.

Gode råd om online chat for børn

Der findes selvfølgelig mange flere gode råd end de ti, som vi har samlet her, når du gerne vil undgå ubehagelige oplevelser på nettet. Men overholder du som minimum vores 10 gode råd, er du rimeligt godt dækket ind.

Således kommer vi både ind på, hvordan du kan prøve at finde ud af, hvem det er, du chatter med, hvad du kan gøre, hvis du er kommet til at dele billeder af dig selv, og at det ikke kun er på almindelige chatforums, at du skal passe på med, hvem du chatter med.

Sæt grænser

Når du vil forhindre, at du kommer ud for noget ubehageligt, når du chatter med fremmede på nettet, er det først og fremmest vigtigt, at du ikke lader den anden presse dig ud over dine egne grænser. Det er spændende at skrive med andre på nettet, og det kan være, at du er blevet lidt forelsket i ham eller hende, som du skriver med. Når du sidder i skolen, kan det være, at du tænker mere på at kunne skrive med din flirt end på undervisningen. Det er helt naturligt, at din netflirt kommer til at fylde meget for dig.

Men selvom du er virkelig vild med den person, som du skriver med, må du ikke lade dig rive med. Så lad være med at sende billeder, videoer og private oplysninger til vedkommende, hvis du ikke føler dig helt sikker på, at han eller hun er den, som vedkommende siger, at hun eller han er. Og du skal selvfølgelig slet ikke gøre det, hvis du ikke har lyst til det.

Der er mange børn og unge, der sender for eksempel billeder, hvor de ikke har så meget tøj på, til deres flirt på nettet. Det kan være svært at sige nej til, når du er vild med en person og gerne vil gøre ham eller hende glad. Men det er altså ikke en god ide at gøre det.

Send ikke grænseoverskridende billeder

stopOvenfor kom vi ind på, at du skal sætte grænser og lader være med for eksempel at sende billeder af dig selv, hvis du ikke har det godt med det. Det skyldes først og fremmest, at det er svært for dig at vide, hvem du chatter med, når du ikke har mødt dem i virkeligheden.

Det gør dels, at du kan risikere, at det er en helt anden person, end den du tror. Måske tror du, at du skriver med en dreng på 14 år. Men i virkeligheden er det en mand på 40 år. En 40-årig mand har ofte nogle helt andre grunde til at skrive med dig, end hvis det er en på din egen alder, du chatter med.

Selv hvis ham eller hende, som du skriver med, er den, som han eller hun siger, kan de stadig udnytte de billeder, som du har sendt til dem. Det er særligt, hvis du har sendt frække billeder. Drengen eller pigen, som du skriver med, kan nemlig dele dine billeder med andre. Det kan være andre i sin klasse eller måske lægge dem ud på nettet. Det er meget ubehageligt for dig, og det kan være meget svært at fjerne billederne igen.

Billederne kan også blive brugt til at afpresse dig. Det kan for eksempel være, at din chatven vil have, at du skal have sex med ham eller hende, for at undgå at de ikke deler billederne på nettet.

Hvis du vil være helt sikker på, at dine billeder ikke bliver delt med andre eller udnyttet af en, der har løjet for dig, bør du selvfølgelig lade være med at sende dem. Selv en kæreste, som du stoler meget på, kan ende med at dele dine billeder, når I slår op. Det er derfor noget, der er meget svært for dig at styre.

Det kan du gøre, hvis dit nøgenbillede er blevet delt på nettet

Hvis du allerede har delt nøgenbilleder af dig selv med andre på nettet, og de har delt dem med deres klasse, lagt dem på de sociale medier eller lignende, er det helt naturligt, at du nu føler dig meget krænket over det.

Men det kan være noget, som det er svært for dig at tale med dine forældre eller andre voksne om. Voksne vil nemlig som regel bare bebrejde dig, at du delte billederne til at starte med. Men det kan du jo ikke bruge til noget nu, hvor det er sket. Hvis du har det sådan, kan det være en god ide, at du henvender dig til Red Barnets Sikker Chat. De taler ofte med børn og unge, der har fået delt deres nøgenbilleder. De kan derfor råde dig til, hvad du kan gøre.

Det er altid det bedste, at du taler med en voksen om, hvad der er sket. Selvom de måske vil bebrejde dig, at du delte billederne, vil de også kunne hjælpe dig og tale med de børn og unge, der har delt billederne. Hvis du er under 15 år, er det ulovligt, at den anden har billederne, og sammen med dine forældre eller en anden voksen, som du stoler på, kan du derfor bede politiet om at gå ind i sagen.

Del ikke dine private oplysninger

Ligesom det er en dårlig ide, at du deler billeder, hvor du er nøgen, er det også en dårlig ide, at du deler dine private oplysninger med folk, som du chatter med på nettet, men aldrig har mødt. Det kan for eksempel være din adresse, dit telefonnummer og selvfølgelig vigtige oplysninger om dig selv, som dit cpr-nummer og dine kontooplysninger. Hvis den anden ikke vil dig noget godt, vil han eller hun kunne bruge oplysningerne til at skade dig.

Hvis du har delt din adresse eller dit telefonnummer med en, som du så ikke har lyst til at chatte med mere, kan det få dem til at blive ved med at ringe til dig eller måske endda komme hjem til dig. Det kan være meget ubehageligt. Hvis du har givet dit cpr-nummer eller dine kontooplysninger, kan den anden stjæle dine penge eller din identitet.

Hvis du har delt dine personlige oplysninger på nettet, er det en god ide, at du taler med en voksen om det. De har ofte nogle flere muligheder for at hjælpe dig med for eksempel at få ændret dit telefonnummer eller at få lukket din konto. De kan også hjælpe dig med at anmelde det til politiet, hvis det kommer så vidt, at det bliver en sag for dem – f.eks. fordi nogen forsøger at overtage din identitet.

Undersøg, hvem du chatter med

Et af de store problemer ved, at du chatter på nettet, er, at du ikke kan være sikker på, hvem du chatter med. Det er selvfølgelig også det, der gør det spændende at chatte med andre. Så derfor er det vigtigt, at du er forsigtig, men at du også er åben over for nye mennesker.

En god måde til at undersøge dem, som du chatter med på nettet, er ved at prøve at google deres navn, hvis de giver dig deres fulde navn. Det kan være, at du kan finde dem på Facebook. Hvis du ikke kan finde dem, bør det få dine alarmklokker til at ringe.

Du kan også prøve at undersøge nogle af de oplysninger, som de giver dig. Findes den skole eller fodboldklub, som de fortæller om? Det er ærgerligt, at du på den måde er nødt til at lege detektiv i forhold til den, som du chatter med. Men det kan være nødvendigt, og i nogle tilfælde viser det sig desværre, at de har løjet over for dig.

Brug webcam til at se din flirt

webcamEn god måde for dig til i hvert fald at få bekræftet, hvordan din netflirt ser ud, er, at I ser hinanden på webcam. På den måde kan du se, om de billeder, som din flirt har vist dig, nu også passer med, hvordan han eller hun ser ud.

Hvis din netflirt ikke har lyst til at vise sig for dig på webcam, kan det være et tegn på, at vedkommende ikke er ærlig over for dig, og det kan derfor være en god ide, at du dropper forbindelsen.

Fortæl om din netflirt til forældre eller venner

Hvis du har skrevet med den samme i længere tid på nettet, og I måske er ved at blive netkærester, kan det være en god ide, at du fortæller om det til dine forældre og venner. En netkæreste er en mindst lige så rigtig kæreste, som en du har mødt i virkeligheden, og din forelskelse er lige så virkelig. Det kan derfor være rart for dig at kunne tale med dine venner og veninder om det.

Hvis dine forældre undrer sig over, hvorfor du bruger så meget tid på nettet, kan det også være en god ide, at du fortæller dem om det. Så kan de måske bedre forstå det – selvom det ofte er sværere for voksne at forstå, hvordan du kan være kæreste med en, som du ikke har mødt.

Hvis du ikke tør fortælle dine forældre og dine venner om din netkæreste, er det en god ide at overveje, hvorfor du har det sådan. Måske er det fordi, der er noget ved den anden person, som ikke virker rigtigt. Hvis det er sådan, kan det være, at du skal overveje at afslutte forholdet, selvom du er måske endog meget forelsket.

Sig til nej til gaver og betaling

Nogle gange, når du chatter på nettet, vil du komme ud for, at andre gerne vil give dig betaling eller gaver for at sende billeder eller videoer af dig selv. I starten er det ofte nogle meget uskyldige billeder og videoer, men de vil typisk stille større og større krav til dig, når du har sagt ja første gang. Til sidst kan du ende med at have netsex eller sende nøgenbilleder af dig selv til din netflirt for at få gaver eller betaling af dem.

Du bør derfor altid lade være med at tage imod gaver og betaling fra en netflirt. Selvom det kan virke sødt, kan det også føre til, at du kommer til at overskride dine egne grænser.

Pas på grooming

Hvis en, du chatter med, med det samme beder dig om at sende nøgenbilleder eller skriver, at I skal mødes for at have sex, vil du sikkert ikke have svært ved at sige nej. Derfor bruger voksne, der gerne vil have nøgenbilleder eller sex med børn og unge ofte den metode, der hedder grooming. Den går ud på, at de opbygger et forhold til dig, så du kommer til at stole på dem. I nogle tilfælde vil du blive forelsket i dem, i andre tilfælde vil du komme til at se dem som en god ven eller en fortrolig.

Når du først er forelsket i eller fortrolig med en person, som du har chattet med i et stykke tid, kan det blive svært for dig at sige nej til at gøre det, som de beder dig om. Så kan du komme til at sende nøgenbilleder af dig selv eller at mødes med dem for at have sex.

Groomingen fortsætter som regel, når du har sendt nøgenbillederne eller haft sex med vedkommende. Der vil den voksne prøve at overbevise dig om, at det er helt normalt for voksne og unge at have sex. Det kan derfor blive meget svært for dig at holde op med det og endnu sværere at sige det til nogen. For at undgå grooming er det altså vigtigt, at du er meget opmærksom på, hvad voksne vil dig, når du chatter med dem.

Vær også opmærksom ved chat i gaming

Der er mange forskellige steder på nettet, hvor du kan chatte med andre. Dem, der gerne vil skade dig, kan udnytte alle de steder på nettet, hvor der er mulighed for at chatte med andre børn og unge. På Red Barnets hjemmeside kan du for eksempel læse en historie om en dreng, der kom i kontakt med en mand gennem chatten på World of Warcraft.

Manden sagde, at drengen kunne få flere point, hvis drengen sendte et billede af sig selv i bar overkrop. Det gjorde drengen. Til sidst havde drengen sendt mange nøgenbilleder og videoer til manden. Du kan læse hele historien her.

Chat mere sikkert

Husker du vores 10 gode råd om sikker chat og flirt på nettet, er du godt klædt på til starte med at snakke med andre over nettet. Så behøver hverken dine forældre eller du selv at være bange for, at du kommer noget til ved at chatte på nettet.