Hvad kan du gøre som forælder, for at sikre dine børns online chat

Hvad kan du gøre som forælder, for at sikre dine børns online chat

Som forælder kan du hurtigt komme til at føle dig magtesløs i forhold til at sætte regler op for, hvor meget dit barn må chatte med andre på nettet, og hvordan du skal sikre ham eller hende bedst muligt mod at blive udnyttet af andre. For at undgå denne ubehagelige følelse er det først og fremmest vigtigt, at du taler med dit barn om det og fortæller, hvordan du har det med det.

Det er også en god ide, at du sætter grænser for dit barns online chat. Det kan være svært at gøre – og få barnet til at overholde det. Det er derfor en god ide, at du tager barnet med på råd. På den måde kan I sammen blive enige om nogle regler, som både du og dit barn synes er rimelige. Det øger sandsynligheden for, at dit barn vil overholde reglerne.

Som forælder er det også vigtigt, at du er opmærksom på, om dit barn udviser signaler på at have det dårligt. Der kan du enten selv prøve at tale med dit barn, eller du kan få en anden til det. Det kan være en god ide, at du prøver at sætte dig ind i dit barns situation og forstår, hvorfor det er så spændende at chatte med andre på nettet. Det kan øge sandsynligheden for, at dit barn vil betro sig til dig, hvis der opstår problemer.

Tag snakken med dine børn

Dine børn vil helt sikkert synes, at det er helt tåkrummende pinligt, at du gerne vil tale med dem om, hvordan de kan sikre sig bedst muligt, når de skriver med nogen på nettet. Det er dog en vigtig snak at tage, da det vil være langt mere ubehageligt, hvis dine børn deler nøgenbilleder eller andre personlige oplysninger på nettet, der så bliver misbrugt.

Når du skal tale med dit barn om, hvordan han eller hun kan være mest sikker på nettet, er det en god ide, at du forbereder dig ved at læse forskellige guides på nettet. Red Barnet har for eksempel en stor guide til de forskellige problemstillinger i forhold til at chatte med andre på nettet. Den kan ruste dig til at tage en konstruktiv snak med dit barn.

Det er vigtigt, at du ikke tænker, at der nok er andre, der er bedre til at lære dit barn om sikkerhed på nettet. Bare det, at du tager en snak med dit barn om det, viser, at det er noget, som du har en holdning til. Hvis det er dit teenagebarn, ved du, at det kan være meget forskelligt, hvor meget barnet vil lytte til dig. Der kan du bare håbe, at der i det mindste er lidt af det, som du siger, der hænger fast.

Den første snak

Hvis dit barn er begyndt at chatte meget med fremmede på nettet, er det en god ide, at I tager en indledende snak, hvor du fortæller om, hvad dit barn skal passe på med. Præcis lige som du advarede dit barn mod at gå med fremmede mennesker, da det var lille, bør du fortælle, at det ikke er alle på nettet, der er, hvem de siger, at de er. Dit barn bør derfor være meget opmærksom, når han eller hun skriver med nogen på nettet.

Du bør også fortælle dit barn om, hvorfor det er så vigtigt, at han eller hun ikke deler nøgenbilleder eller videoer af sig selv, da de nemt kan misbruges af andre. Det kan være, at barnets chatven vil dele billederne med andre, men det kan også være, at chatvennen vil bruge billederne til at afpresse barnet.

Følg løbende op på dit barns vaner på nettet

Det er ikke nok, at du bare tager en enkelt snak med dit barn om, hvordan det kan få gode vaner på nettet. I stedet bør du løbende følge op på jeres første samtale. Det kan for eksempel være ved at tale med dit barn om de historier, du hører, hvor andre børn har haft dårlige oplevelser. Snak med dit barn om, hvordan de ville tackle den samme situation, så du er sikker på, at det samme ikke ville kunne ske for ham eller hende.

Uanset hvornår eller i hvilken sammenhæng I snakker om emnet, er det yderst vigtigt, at du ikke er fordømmende over for, at dit barn gerne vil chatte med andre på nettet. For børn er det helt naturligt at chatte med hinanden på nettet, og hvis du siger, at de ikke må gøre det, kan det gøre, at du mister deres fortrolighed, og at de ikke vil lytte til dig, når du kommer med gode råd.

Sæt grænser for dit barn

Det er dit job som forælder at sætte grænser for dit barn. Det gælder også, når det kommer til, hvordan og hvor meget de chatter med andre på nettet. Det er helt normalt for børn i dag at chatte med deres venner frem for at mødes med dem i virkeligheden. Men det er en god ide, at du laver nogle regler for både den form for chat og chatten med fremmede – også selvom det vil føre til vilde protester fra dit barn.

Det er en god ide, at du taler med dit barn om, hvilke regler der vil være rimelige. Ved at tage barnet med på råd, øger du chancen for, at han eller hun følger de regler, I er blevet enige om. Hvis dit barn ikke har sin egen computer, kan du vælge sætte computeren i stuen, køkkenet eller et andet sted, hvor resten af familien også opholder sig meget. På den måde kan du holde lidt øje med, hvad der sker på skærmen.

En god regel er også, at dit barn ikke må mødes alene med personer, som det kun har chattet med. Ønsker de at mødes IRL, kan I aftale, at dit barn skal sige til dig, når det gerne vil mødes med en. Det er vigtigt, at du er åben over for det, for der er mange venskaber og kæresteforhold, der i dag starter på den måde.

Du kan for eksempel aftale, at du kører dit barn hen til den cafe eller lignende, hvor han eller hun skal mødes med sin chatven, og at du så venter i nærheden, når du lige først har hilst på chatvennen. Derved er du inden for rækkevidde, hvis mødet ikke udvikler sig sådan, som du og dit barn havde forventet.

Prøv at forstå dine børn og sæt dig ind i deres situation

En af de vigtigste grunde til, at dit barn ikke betror sig til dig, er, at han eller hun ikke føler, at du forstår dem. Selvom du har svært ved at forstå, hvordan dit barn kan bruge flere timer om dagen på at spille computer og chatte med andre fra hele verden, eller hvorfor din datter hellere vil chatte med sine venner frem for at mødes med dem, kan det være en god ide for dig at være åben over for det. Dine børns barndom er helt anderledes, end din egen var.

Når du lytter og er interesseret i, hvad dine børn laver, vil det gøre, at de får mere lyst til at betro sig til dig – lige meget om der er noget galt eller ej. For nogle forældre kan det for eksempel være svært at forstå, hvorfor deres børn har brug for at chatte med nogen, der er meget ældre end dem, når de spiller computerspil. Men hvis barnet fortæller om det, vil han eller hun sikkert kunne fortælle, at dem der er ældre, kan hjælpe dem med at blive gode til spillet. Der er derfor ikke nødvendigvis noget odiøst i det.

Så vend dig til at føre en naturlig dialog med barnet om det, de oplever på internettet. Så bliver det lige så naturligt for jer at tale om, som når barnet fortæller om, hvad det har oplevet i skolen i dag.

Signaler, du skal være opmærksom på

Hvis dit barn begynder at ændre adfærd, vil det altid være et tegn på, at der er noget galt. Hvis du er forælder til en teenager, er du sikkert også vant til pludselige vredesudbrud, eller en søn eller datter, der er meget mut og stille. Det kan derfor være svært at se, hvis der er noget galt.

Har dit barn fået problemer på nettet, som det ikke har betroet til dig, vil det dog være naturligt, at det ændrer adfærd. Hvis du har en ide om signalerne, kan det gøre, at du kan gribe ind hurtigere. Et signal kan for eksempel være, at dit barn begynder at bruge mere tid på sit værelse, end det normalt har gjort. Hvis barnet generelt begynder at isolere sig og ikke ser sine venner lige så meget som tidligere, er det et klart tegn på, at der er noget galt.

Hvis dit barn har nogle problemer, kan det også give fysiske symptomer. Har dit barn oftere ondt i hovedet eller i maven, bør du derfor være opmærksom. Det samme gør sig gældende, hvis det ikke har lige så meget appetit eller har svært ved at sove. Det er en god ide at tale med barnet om, hvad der er galt.

Hvis du ved, at der er en anden i familien, der har en større fortrolighed med dit barn, for eksempel en ældre fætter eller kusine eller en bedsteforælder, kan du også bede dem om at tale med dit barn. Det kan i nogle tilfælde være nemmere for dit barn at betro sig til dem fremfor til dig. Familiemedlemmet skal selvfølgelig ikke fortælle dig, hvad dit barn har sagt, men kan give dig en indikation på, om du har noget at være bekymret for.

Snak med dit barn før det er for sent

En snak om chat-vaner på nettet kan være en grænseoverskridende eller akavet samtale at skulle tage med dit barn. Både fordi du ikke kan undgå at bevæge dig ind på et privat område og fordi, du måske snakker med dem om et emne, som du kun har ringe eller slet ingen praktisk erfaring med. Du kan nemt komme til at lyde både snagende, dum og uvidende. Det er en dårlig indgangsvinkel til enhver form for samtale.

Men det er vigtigt, at du får snakket med ham eller hende om, hvad de skal være opmærksomme og passe på med, når de chatter online – samt at du får opstillet nogle grænser og får aftalt nogle tilfælde, hvor de skal tage fat i dig, før de går videre. Jo før jo bedre. For det kan have store konsekvenser for dit barn, hvis det først går galt på den ene eller den anden måde.

Så få taget snakken – hellere i dag end i morgen.